Кога ни е нужен адвокат в бизнес средите?

Сред многото на брой притеснения, пораждащи се в главата на един човек, който стартира свой бизнес или вече управлява такъв изниква въпросът кога и има ли нужда от адвокат, развиващ се в света на бизнеса. Възприето е, че повечето адвокати взимат високи хонорари, което е пречка за малкия и среден бизнес от гледна точка на това, че повечето стартиращи предприятия нямат възможност да заплатят за услугите на адвокатите. В резултат на това повечето малки фирми наемат адвокати единствено в случаите, когато се стигне до проблем, като например когато даден клиент или служител съди фирмата. Използвайки услугите на адвокат ще спестите пари в дългосрочен план.

Тази статия ще Ви даде информация в кои случаи можете да се справите сами с правните въпроси, породени от дейността на вашата фирма и кога със сигурност имате нужда от адвокат, който се развива доказано в тази сфера.

С какво мога да се справя сам?

Някои неща, които са сравнително лесно разбираеми и ясни не изискват услугите на адвокат. Това, което можете да направите сами или чрез проучване в интернет е как да направите бизнес план за вашата фирма.Създаването на бизнес план би ви помогнало от гледна точка на това, че чрез него вие ще видите по какъв начин ще оперира вашата фирма, каква ще бъде вашата дейност, по какъв начин ще се извършва, респективно от каква сума за капитал ще имате нужда. Избирането на име за вашата фирма, също е нещо, което можете да направите сами. Препоръчително е при избиране на име да бъдете креативни, а не да заимствате идеи от други фирми. Чрез едно атрактивно и лесно запомнящо се име вашите клиенти ще ви познават на пазара сред конкурентите и ще ви се доверяват.

Все повече и повече фирми разширяват дейността си и увеличават продажбите си, излизайки на онлайн сцената. Онлайн търговията се развива със скоростта на светлината и носи печалби до над 25% на година според световни изследвания, което ви дава резон да създадете онлайн магазин на фирмата си. Избирането на атрактивно име за сайт е успешна търговска практика, посредстом която вашите клиенти ще ви запомнят, а и дори ще ви доведат нови.

Друго нещо, което можете да направите сами е да изберете правната форма на вашата фирма, дали ще бъдете в партньорство с някого или ще оперирате сам. Относно това можете да се консултирате и с адвокат, с оглед на това, че той ще ви даде ясна информация за положителните и отрицателните черти на всяка правна форма, под която да действа вашата фирма.

В зависимост от това с какво ще се занимава вашият бизнес вие ще се нуждаете от съответни разрешителни, които можете да получите и без помощта на адвокат. Ако например сте се насочили към търговията с козметика, то вашата фирма трябва да има разрешително да продава продуктите, както и лабораторна информация за съдържанието и качеството на всеки един продукт.

Помислете за наемане на служители. Интервютата за работа могат да се превърнат в интересно занимание когато знаете напълно от какви хора се нуждаете, респективно какви позиции ще заемат те.

Кога се нуждая от услугите на адвокат?

Дори и най-големите фирми в света се изправят пред проблеми, които не могат да разрешат без помощ от адвокати. В такива моменти най-умният ход е да наемете адвокат, опериращ в сферата на бизнесa. Ще се нуждаете от адвокат например, в случай че някой бивш или настоящ работник обвини фирмата ви в дискриминация, дори и ако това не е вярно. Има случаи когато правителствени или неправителствени организации, а дори и вашата конкуренция подават сигнали срещу вашата фирма с цел разследване и санкциониране на вашия бизнес.

Реши проблема преди да е възникнал.

Със сигурност е нужно да наемете адвокат при решаването на проблеми, изискващи време, отговорност и понякога водят до загуба на пари. Препоръчително е да помислите за възможните проблеми преди същите да са сътворили голяма бъркотия. В случай на съдебно производство така единствено ще помислите за сумата, която трябва да заплатите на адвоката, който ви защитава.
Например ако се стигне до момент, в който ваш бъдещ служител подаде иск срещу вас заради дискриминативни въпроси по време на интервюто за работа, всичко, което можете да направите е да наемете адвокат, който да защити фирмата ви. Все пак можете да направите проучване относно спецификата на някои въпроси по време на интервю. Така ще сте наясно, че не е редно да питате една жена например, която кандидатства за дадена позиция дали е бременна, респективно дали планира да забременее. Полагане на нужните усилия в началото би ви спестило редица главоболия по-късно.  За да избегнете такива проблеми, препоръчително за вас и вашия бизнес е да направите консултация с адвокат, който ще ви даде насоки и исканите от вас отговори, относно въпросите, които ви интересуват. Можете да използвате помощта на адвокат дори и само за проверка на това, което сте решили да направите. Например вие сами можете да изготвите договор за вас и вашите партньори, който да изпратите на адвокат, за да го прегледа, респективно да ви даде преложения относно това какво да добавите, за да не изгуби вашият бизнес.

Друго, което можете да направите с помощта на адвокат е например да изготвите пакет с въпроси, които искате да задавате по време на интервю и да го изпратите за корекции. Консултирайки се с адвокат ще избегнете бъдещи проблеми, които биха възникнали в процеса на работа и развитие на вашият бизнес или проблеми, които биха довели до загуби на вашия бизнес.

Свържете се с адвокат преди да имате истинска нужда от него.

В хода на работата и развитието на вашия бизнес няма да се нуждаете постоянно от адвокат, но когато имате нужда от такъв трябва да знаете къде да го намерите. Консултацията с адвокат ще ви помогне да избегнете проблемите в най-ранен етап преди да доведат до загуби за вашия бизнес.

Настоящата статия не представлява правно становище или правен съвет, съобразен с конкретна ситуация или субект. За конкретна правна помощ следва да бъде поискан съвет от специалист. Авторът на статията не носи отговорност за предприемането на каквито и да е правни действия въз основа на съдържанието й.

Автор: Росица Черкезова, адв. сътрудник

Публикации от Без категория

Имате въпроси?

Пишете на адвокатите
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.